mandag

Emne: Sosial Web

Har sosiale medier en plass i skolen?


I følge norsk mediebarometer 2010, bruker over 90% av 16-24 åringer internett i løpet av en gjennomsnittsdag( ssb.no ). Hvis man går på siden til synlighet.no kan man lese at i 2009 passerte antallet norske facebookbrukere 2 mill, og tallet har steget ytterligere 20% frem til januar 2012. Likevel strides ekspertene sosiale medier har noe å gjøre i skolen.
Jeg mener vi som lærere må møte elevene på deres hjemmebane når det gjelder bruk av IKT i skolen. Digital kompetanse er en femte grunnleggende ferdighet i kunnskapsløftet, og da må vi som lærere forholde oss til dette. Vi kan ikke bare bruke Power Point presentasjoner og la barna google litt når de holder på med oppgaver. Dette er verken inspirerende eller produktivt. Et stort motargument er at elevene blir distrahert fra undervisningen og sitter og chatter og spiller istedenfor å følge med på undervisningen. Man må ha klare retningslinjer for hvordan man vil at bruken skal foregå i klasserommet. Ta elevene med på diskusjonen og ikke minst, ta dem på alvor. Når jeg leser debatter om dette temaet får jeg inntrykk av at det eneste som skjer i norske klasserom er tavleundervisning, der elevene er umotiverte og sitter med laptopen sin. Det er ikke distraksjonen av facebook som er problemet i så tilfelle.
Mange lærere har rett og slett for liten kompetanse i forhold til didaktisk bruk av IKT. Man kan lett lage undervisningsopplegg rundt bruk av sosiale medier. Man kan for eksempel lage profiler på facebook av kjente historiske personer, man kan lage videoer og publisere på You tube, lage fagblogger som denne eller en Wiki som den jeg har lagt ut lenke til rett nedenfor. Mulighetene er uendelige. 

Wiki 

                                                                                                           





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar